Влияние на парите над семейните отношения

„Да обичаш да броиш“, но как, кога и до колко да го правим. В свят, в който живота е немислим без малките хартийки, едва ли остава някой неподвластен на магията им. Предимно в най-близките взаимоотношения между хората.

 

Имането е способно да скара за цял живот братя и сестри, да разтрогне бракове и да обиди силно възрастните. Ето, какво е мнението на специалистите и какви препоръки дават те, щом отново стане дума за пари:

 

Рентабилната домакиня – парите са възможност, а това прави неограничено полето от изяви за всеки един. Навярно, от тук произхожда твърдението, че колкото повече пари има един човек, толкова повече е ценен. Предвид и, че домакинската работа не се цени високо, дори да е смятана от всички за всепоглъщаща и тежка, то мъжката работа извън дома се смята за по-престижна и доходна. Нещата стават още по-сложни за една двойка, когато мъжът загуби тази своя мъжественост. Оказва се, че размерът на заплатата е тази негова мъжественост, а когато липсва се появяват конфликти. Според специалистите много мъже не разбират факта, че гледането на деца и домакинската работа често са много по-отегчителни, натоварващи и изпиващи цялата жизнена енергия, от която и да било друга дейност. Много мъже не си дават сметка, че започването на работа на жената, означава „сбогом“ на топлите вечери, вкусната храна, веселата част в дома с децата и съпругата, добре изгладените ризи. Струва си над този въпрос да се погледне и като работа за жената „домакиня“. Дори предвид само факта, че на работещия татко не се налага да плаща за детегледачка и чистачка.

 

Брак по сметка – бракът не е счетоводство, а когато двама души се събират те не мислят за сметки и пари, а за чувства. Въпреки това, не след дълго се появяват и другите въпроси от продължаването на рода, до икономическите условия. Не липсват и случаите, в които между съпрузите се подписва предбрачен договор, съюз. Някои дори смятат, че съпрузите, които посещават нотариус преди сключване на брак, постъпват разумно и рационално, а това не изключва и опция любов. Предвид и факта, че и най-влюбените и най-добрите бракове стигат до развод, поради проблеми с финансовата страна на нещата, то в заключение остава разумния предбрачен съюз за най-правилно решение.

Как финансовата независимост повлиява човешките взаимоотношения

Парите ни дават възможност да се почувстваме независими, създават ни така желания комфорт и ни позволяват да бъдем щедри към близките до тук добре, но нека не забравяме, че именно несметните богатства са докарвали множество войни в миналото, а днес присъстват и са водещи за множество раздори.

 

Когато жената в дома изкарва повече – години наред в миналото традицията повелявала мъжът да носи прехраната в дома, а жената да се грижи за домакинстването. През последните десетилетия, тези роли се размениха, а това се явява като зелен светофар, за някои жени, давайки им стимул да се не се подчиняват финансово. По-големите доходи за жената, карат мъжа да не се чувства на мястото си и да губи своята мъжественост. Голям проблем се оказва и факта, че днес много жени плащат сметките в ресторанта, купуват покъщнината и всичко това неизбежно прави отношенията непоносими. Често такава доминираща жена кара мъжа да се чувства като малко дете, не взема под внимание мнението му, а това влияе на егото на мъжа. За еснафско поведение приемат специалистите, когато в семейството се поставя въпроса, кой колко е внесъл в семейната хазна. В случаите, в които жената печели повече трябва и да подхожда по-деликатно в отношенията между двамата.

 

Когато безработицата възтържествува – бездействието, не по собствено желание много променя хората. Цялата енергия се насочва към нарцистичното самобичуване. Така нерядко, психоаналитиците обясняват загубата и интереса на останалите без работа като проява на загуба на желание за живот. Често в такава връзка, другият партньор се чувства несигурен и неудовлетворен. Често това отношение личи в преките или косвени реплики. Безработицата травмира главно мъжете, като силната половина на семейството. Нещата се свеждат главно до факта, че когато има доходи, мъжът се чувства уверен, силен и може да глези своята половинка и обратното.

 

Сметката лична или обща да е – когато единият от съпрузите има контрол над разходите, той задоволява жаждата си за властване над другия. Тук, обаче границата е твърде малка и често бива нарушавана и преминавана. За всички онези, които не спират да броят парите на партньора като общи и държат сметка над всеки негов разход, нещата няма да вървят, смятат специалистите. Когато подобни въпроси започнат да лежат в основата на конфликта на една двойка, то е назряло времето, в което те трябва да се замислят и да обсъдят темата – финансовите отношения и да си припомнят, защо някога са сключили брак. Най-удачния за двете страни е случаят, в който стигнат до взаимно съгласие, а именно всеки да участва в семейните разходи, спрямо доходите си, но разбира се винаги да остава и някоя сума за личните му нужди. С такива пари никой не бива да се чувства длъжен на другия, а и притежателят им не бива да усеща чувство на вина, когато задоволява личния си каприз.